(846)360411



info@dpjc.lt

2024-03-29

Drauge kuriame gėrį vaikams! Skirkite 1,2 % paramą DPJC!

Turiu aš draugą...

Turiu aš draugą.
Man sparnai vis auga
Tik baisu,
Kad neužaugtų dideli tokie,
Kad aš jau negalėsiu, net tavęs apglėbt.
Bet kol šalia tu, aš žinau,
Kad čia ir tau saugu ir gera man.

Skirmantė Tutlytė


Žiema. Už lango spaudžia šaltis, todėl šalia savęs ieškome šilumos, žmogaus, draugo su kuriuo būtų linksma praleisti žvarbias žiemos dienas. Vienos iš tokių laimingųjų yra draugės Raimonda ir Kornelija, kurios dalyvauja „Big Brothers Big Sisters“ programoje. Programa BBBS arba Vyresnysis Draugas (toliau – BBBS) – tai viena iš seniausių ir efektyviausių programų smurto prevencijoje, skirta padėti vaikams. Jos esmė – savanoriškas vieno suaugusio, Didžiojo Draugo, bendravimas su vienu Mažuoju Draugu (7 – 14 metų vaiku). Taigi jas ir pakviečiau pokalbiui prie arbatos puodelio.

Kornelija, kaip tu galėtum paaiškinti, kas tai yra BBBS programa? Ir kaip tu atsidūrei šioje programoje?

K: Tai, kai Didysis Draugas moko Mažąjį Draugą mokslo, gaminti, kitų dalykų. Jie susitinka, kad daugiau pažintų vienas kitą. O man pasiūlė mano klasiokė, kuri jau susitikinėja su savo Didžiąja Drauge. Su tėčiu, nuėjome pas programos vadovę, ji uždavė įvairių klausimų, pagal kuriuos man parinko Didžiąją Draugę. Po kelių mėnesių paskambino vėl tėčiui ir pasakė, kad ateitume susipažinti su Didžiąja Drauge. Taip ir susipažinau su Raimonda.

Raimonda, o kas Tave paskatino tapti BBBS savanore?

R: Viskas prasidėjo prieš 5 metus. Tuo metu nedirbau, neturėjau kur savęs realizuoti, turėjau daug laisvo laiko. Atėjau į centrą (Dvasinės Pagalbos Jaunimui Centrą –aut. past) ir mano pati pirmoji programa buvo Vaikų dienos centras (toliau – VDC). Į centrą ateidavau ryte ir būdavau ten visą dieną. Vėliau susiradau darbą. Nauja aplinka, naujas darbas pareikalavo nemažai laiko, todėl teko palikti VDC. O kai viskas nusistovėjo, kai apsipratau naujame darbe, panorau grįžti į centrą. Grįžau, tačiau jau ne į VDC, o į kitą programą, į BBBS. Šią programą pasirinkau todėl, kad ji leidžia suderinti darbą su savanoryste, galiu laisvai pasirinkti laiką, kuomet galiu praleisti su Mažąja Drauge.

Ar buvo kažkokių baimių, minčių apie sunkumus, kurie gali užgriūti draugaujant su Mažąja Drauge?

R: Buvo elementari nežinomybė – kaip viskas seksis? Nes yra atsakomybė, yra žmogus, kuris turi savo nuomonę ir buvo nežinia, ar sutarsim, ar priimsim viena kitą.

Kiek laiko jau draugaujate? Kaip sekasi?

K: Vienerius su puse metų.

R: O sekasi gerai, net puikiai. Visada norisi, jog viskas būtų tobulai, tačiau taip niekada nebūna ir nebus. Retkarčiais būna nesutarimų, tačiau visuomet išsiskiriam geruoju.

O kokia buvo draugystės pradžia?

R: Iš pradžių buvo keista, bet po to mažais žingsniukais, po truputį įsibėgėjo ta draugystė.

Merginos, o ką veikiate susitikusios?

R: Veikla būna įvairi, nuo stalo žaidimų ar pasivaikščiojimų parke iki išvykų už Klaipėdos ribų ar apsilankymo teatre. Stengiuosi, kad mūsų laisvalaikis nebūtų monotoniškas, kad plėstųsi akiratis.

K: Neseniai žaidėm žaidimą. Ant lapo surašėm po 15 klausimų, ir turėjom atsakyti į tuos klausimus. Aš į Raimondos klausimus apie ją, o Raimonda į mano klausimus apie mane, pvz.: koks mėgstamiausias atlikėjas, patiekalas... Ir aš Raimondą geriau pažįstu!

Kokia yra tavo Draugė? Papasakokite viena apie kitą.

K: Gera, sąžininga, protinga, graži ir mandagi. Viskas.

R: O Kornelija yra mielas vaikas, labai žingeidus viskam, pozityvo įsikūnijimas, visada su šypsena, visada su energija, trykšta optimizmu. Ir mokytis nori, ir šoka.

Ar bendraujate su kitais savanoriais?

R: Kartais vyksta susitikimai ir užsiėmimai su kitomis poromis. Buvome prie jūros, norus rašėm su kitais savanoriais, žaidėm žaidimus. Būna susitinku su kitais savanoriais tarpusavyje pabendrauti ar padėti vieni kitiems. Tačiau dažniausiai būnam dviese.

Kornelija, ką tau labiausiai patiko veikti su Didžiąja Drauge per tuos pusantrų metų?

K: Labiausiai patiko visur keliauti su Raimonda, pamatyti kažką daugiau negu Klaipėdą.

Raimonda, ką Tau davė ši programa?

R: Šioje programoje aš jaučiuosi reikalinga, jaučiuosi galinti padėti, save realizuoju. Ir iš Kornelijos aš gaunu be galo daug pozityvaus požiūrio į gyvenimą.

Džiugu buvo susitikti su BBBS programos dalyvėmis Raimonda ir Kornelija ir sužinoti, jog ši programa išties papildo jų gyvenimo kasdienybę, suteikia daug gerų emocijų, leidžia pažinti ir išbandyti save. Maloniai kviečiame prisijungti norinčius tapti savanoriais BBBS programoje.

Kalbino BBBS savanorė Skirmantė Tutlytė