(846)360411



info@dpjc.lt

2024-03-28

Drauge kuriame gėrį vaikams! Skirkite 1,2 % paramą DPJC!

„AUGU SVEIKAS“ PROJEKTUI PASIBAIGUS

Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimui centras (toliau DPJC) trečius metus vykdė projektą „Augu sveikas“.
Projekte dalyvavo Vaikų dienos centrą „Sraigė“ (toliau VDC) lankantys ir nepilnų šeimų vaikai iš „Vyresniojo draugo“ (toliau BBBS) programos bei tėvai. Kartu šeimininkavo ir vaikus mokė VDC savanoriai.
Patobulėjo vaikų mitybos įgūdžiai. Realią naudą suteikė vesti pokalbiai apie produktų vertę ir pagarbą jiems. Kulinarijos būrelio užsiėmimuose didelė įvairovė: vaikai mokėsi atpažinti grūdų produktus - kruopas, įvairius miltus bei gaminti iš jų: kepti sausainius, pyragus, vaflius. Keletą kartų pavyko pakviesti mamas. VDC ugdytiniai įsitikino, kad pačių kepti sveikuoliški sausainiai ar blynai - labai skanūs.
Būrelio naujovė – sriubos: trintos, vaisių, šaltos. Pirmoji vieta paskirta šaltibarščiams. Tuo būdu vaikai susipažino su daržovių įvairove, kai kas siūlė tėvams, ką galima gaminti namie. Darbuotojai įtikinamai pasakojo apie sriubų naudą sveikatai. Vaikai kartu su DPJC savanore azerbaidžaniete gamino nacionalinius Azerbaidžano virtuvės patiekalus.
Iš projekto lėšų DPJC įsigijo kokteilinę ir džiovintuvą – pagalbines priemones desertams ir maisto atsargoms ruošti. Ugdytiniai išmoko įvairių desertų gamybos, receptūrą siūlydami patys. Vaikai išmoko
džiovinti obuolius ir kitus vaisius. Jiems kilo klausimai, kodėl reikia šaldyti, džiovinti, konservuoti, jei viską galima nusipirkti. Darbuotojai kartu su jais konservavo agurkus, ruošė kompotus iš geradarių dovanotų gėrybių. Kai kas sakė: “Mes namie nieko nedarome“.
Visas triūsas apibendrintas DPJC 2015 metų „skaniame“ kalendoriuje, kuriame pateikti geriausi vaikų atrinkti receptai.
Pavasarį ir vasarą augo ir žaliavo tradicinis prieskonių daržas ant palangės. Krapai, bazilikai, petražolės nukeliavo į sriubas.
Vasaros stovyklos dienomis Kėkštų kaime (Kretingos r.) vaikai jau galėjo ir vadovams parodyti vaistinguosius augalus, paaiškino, kaip juos džiovinti.
Rudenį surengta kukli šventė - Padėka Dievui už derlių ir geradarių, VšĮ Humana dovanas, pavadinta „Dievo dovana – obuolys“. Vaikų grupelės kepė obuolių pyragus. Atskirai paminėta Humanos diena Protų mūšio ir piešinių konkursu.
Per Adventą įvyko šventė šeimoms ir kartu projekto pabaigtuvės su darbuotojų ir vaikų paruoštomis vaišėmis: imbieriniai sausainiai, obuolių pyragas, kisielius.
DPJC dėkoja VšĮ HUMANA People to people Baltic už trejų metų finansinę paramą, nuoširdų bendradarbiavimą, patarimus. Su viltimi laukiame naujų socialinių projektų.